27 januari komt WAARK naar het BaronTheater

Hilarische voorstelling ‘De Menalda vetes’ van WAARK

Eind september 2017 ging de nieuwste voorstelling van Theatergroep WAARK in première, getiteld ‘De Menalda vetes’. Een voorstelling die is gebaseerd op gebeurtenissen zoals opgetekend in de Kronieken van het klooster Bloemhof, in de 13e-eeuw, door abt Emo.

Jan Veldman schreef voor deze voorstelling een humoristische tekst en regisseur Albert Secuur koos een theatervorm die het meest lijkt op een live hoorspel voor publiek, waarbij geluid en muziek een belangrijke rol spelen. De acteurs wisselen telkens tussen hun rol als hoorspelacteur en die van een personage uit het middeleeuwse verhaal, wat heel wat komische situaties oplevert.

Peter van Strien op 2 oktober 2017 in Dagblad van het Noorden over de voorstelling: “Met z’n vieren produceren deze prachtspelers een hele stoet personages en dat levert dan weer evenzoveel hilarische verkleedpartijen op. Het mag dan een hoorspel zijn, maar god, wat valt er veel te zien. Want, om het allemaal nog leuker te maken hebben de spelers ook nog eens, buiten hun personages om, een hoop gedoe met elkaar, van praktische meningsverschillen tot enerverende relatieproblemen. Alles buitelt over en door elkaar. Lekker ongedwongen, uit de losse pols, met subtiele knipogen en moddervette uithalen. Een kostelijke voorstelling.

De voorstelling is in de provincies Groningen en Drenthe in ieder geval nog tot en met zaterdag 17 maart 2018 te zien. Kijk op www.waark.nl voor de actuele speellijst.

De Menalda vetes?

In de Middeleeuwen behoorde Groningen tot de Friese landen. Lokale edellieden (jonkers) heersten vanuit hun borgen over het omringende platteland en lagen daarbij constant met elkaar overhoop. Deze vetes tussen elkaar bestrijdende familieclans konden jaren duren en bij het ontbreken van een hogere macht wierpen abten van kloosters zich vaak op als bemiddelaars in deze conflicten.

De voorstelling wordt op een aantal locaties voorafgegaan door een lezing door Dr. Remi van Schaïk. In de lezing wordt uitgelegd hoe Groningen als onderdeel van de Friese landen in de Middeleeuwen als ‘clanmaatschappij’ was georganiseerd en welke rol abten van kloosters in dit geheel speelden.

Van Schaik was tot 2016 verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en publiceert over regionaal historische onderwerpen. Ook schreef hij een aantal hoofdstukken van de Geschiedenis van Groningen (2008).

Foto: Karel Zwaneveld

Opmerkingen voor dit bericht zijn gesloten.