Subsidie toekenningen voor ‘Digitaal- en technisch project’

Digitaal- en technisch project krijgt vorm

Ondanks de coronacrisis zit het BaronTheater niet stil. Deze crisis heeft het theater juist impulsen gegeven om technische en digitale verbeteringen voor de toekomst aan te brengen.
Zo zullen er licht- en geluidsvoorzieningen voor de kleine zaal (Van der Lijn-mode zaal) komen waardoor uitvoeringen van kleinkunst, jazz en cabaret beter tot zijn recht komen. Ook gaat het BaronTheater zijn eigen ticket-service programma ontwikkelen met een nieuw kassa systeem en wordt de website vernieuwd. Betaling zal in de toekomst meer en meer online gebeuren waardoor het munten-betalingssysteem tot het verleden behoort. Voor de beveiliging van het gebouw worden beveiliging camera’s geplaatst. Ook wil het BaronTheater een mobiel aluminium podium aanschaffen die tijdens zang- , popevents en sinterklaasuitvoeringen kan worden gebruikt. De totale uitgaven van dit project zijn ruim 30.000 Euro.

Subsidiegevers helpen het BaronTheater om dit project uit te voeren.
De volgende organisaties/instanties hebben hun financiële medewerking toegezegd:
Het VSB Fonds uit Utrecht en het Prins Bernhard Cultuur Fonds (afdeling Groningen) zijn ieder bereid 5000 Euro toe te kennen. De Stichting Het Roode- of Burgerweeshuis uit Haren en de Stichting Spavo Fonds een ieder 2000 Euro. Dankzij de eigen fondsen van het BaronTheater en die van de zakenclub is nu twee-derde deel van het beoogde investeringsbedrag binnen. Verschillende aanvragen aan andere subsidie-instanties lopen nog om het volledige investeringsbedrag te kunnen uitvoeren.

Voorstelling ‘Klinkende Munten’ slaat geweldig aan

Prachtige muziektheatervoorstelling van Kunstbedrijven Westerkwartier in het BaronTheater

Afgelopen donderdag werden verschillende groepen leerlingen van de basisscholen in het Westerkwartier getrakteerd op een muziektheatervoorstelling gespeeld door een aantal muziek- en theaterdocenten. De leerlingen konden ervaren hoe leuk muziek en toneelspelen is. Normaal worden deze voorstellingen in mei en juni gehouden. Maar door de coronabelemmeringen was dat nu niet mogelijk aldus coördinator Roelf Postma.

Bloembollenactie voor Crescendo

In 2022 viert Bicycle Showband Crescendo haar 100 jarig bestaan.

Dit gaan wij groots vieren. Daarom hebben wij dit jaar een bloembollenactie.
Wie maakt mij los!
De bloembollen groeien uit tot mooie tulpen en komen uit Loppersum.
-1 zakje (15 bloembollen ) voor €4,-
-4 zakjes (60 bloembollen ) voor €15,-

Alvast heel erg bedankt!

Ukunt de bollen bestellen per email: fokkotolsma@hotmail.com

Op 3 oktober kunnen de bloembollen worden afgehaald van het adres: Provincialeweg 3, 9865 AA in Opende.

Het Jeugdtoneel begint weer in het BaronTheater

Het nieuwe seizoen Jeugdtoneel begint weer! Er is nog plaats in Zuidhorn op de woensdagmiddag (8-13 jaar) en op vrijdagmiddag in Opende (8-18). Wie doet er mee?
#stichtingmuziekonderwijsgrootegast
#kunstbedrijvenwesterkwartier

Hartelijk welkom in pb voor meer info!

Docent Saskia Boertjes

Serenade voor het saffieren echtpaar Gert en Egberdien de Vries

Bicycle Showband Crescendo trakteerde het echtpaar De Vries op een muzikale serenade. Gert, de beheerder van het BaronTheater was zeer verrast toen hij de klanken aan de Verbindingsweg hoorde. Zeer emotioneel vonden het echtpaar deze serenade. Gert en Egberdien waren ook jarenlang lid van Crescendo. Het korps speelde speciaal de mars ‘Castell Coch’ die Gert de Vries zelf met het korps in 1966 heeft gespeeld.

BaronTheater vraagt om financiële bijstand van gemeente Westerkwartier

Het BaronTheater kampt met lekkage

Afgelopen twee jaar heeft het BaronTheater last gehad van lekkages.
Onderzoek naar dit probleem gaf aan dat de pannen, die al 60 jaar oud zijn, poreus zijn.
Door de temperatuurverschillen schilveren de pannen en of vriezen tijdens de winterperiode kapot.
Hierdoor moeten de pannen en het houtwerk van het lage gedeelte van het gebouw, dit gedeelte is 10 jaar geleden met de verbouwing van het oude gymlokaal niet meegenomen, ook vernieuwd worden.
Het bestuur van het BaronTheater heeft B&W en de raad van de gemeente Westerkwartier gevraagd voor financiële ondersteuning om dit renovatieproject te kunnen uitvoeren. De totale kosten van deze renovatie bedraagt ruim 60.000 Euro

BaronTheater opent weer voorzichtig haar deuren

Kleine activiteiten worden weer uitgevoerd in het BaronTheater

Door de corona maatregelen zijn alle activiteiten in het BaronTheater in maart stop gezet. Nu het RIVM aan de theaters weer de mogelijkheid geeft om kleine groepen te ontvangen zijn er weer enkele activiteiten opgestart. Zo zijn muziek- en theater lessen van de Stichting Muziekonderwijs uit Grootegast weer begonnen. De huidige 30 personen regeling geeft ons theater op dit moment weinig opties. Vanaf 1 juli mag men met 100 personen samenkomen mits de 1,5 meter afstandsregeling wordt gehandhaafd. Er zal bekeken worden wat er voor ons theater mogelijk is.

De jubileum voorstelling van Klaas Landman, die dit voorjaar zou worden gehouden, is verschoven naar 29 november. Via de website van Klaas Landman kan tegen die tijd gereserveerd worden.

Het bestuur heeft vooralsnog besloten geen nieuw theaterprogramma voor het komende seizoen vast te leggen.
Wij houden u op de hoogte van verdere ontwikkelingen.

Artikel van het BaronTheater in de Streekkrant

“We hebben geen inkomsten, maar we vallen niet zomaar om“
OPENDE – Sinds zondag 15 maart is het BaronTheater in Opende gesloten. Op die dag besloot het kabinet alle bijeenkomsten, activiteiten en evenementen tot en met 6 april af te gelasten. Inmiddels is dit verlengd tot in ieder geval 1 juni. Ondertussen is het al ruim een maand ontzettend stil in en rondom het BaronTheater. Geen spraakmakende voorstellingen, geen repetities van de Bicycle Showband Crescendo en geen ‘streekverhoalen’ van Mien Westerkwartier. Dat betekent dus dat er ook geen inkomsten binnekomen. Het BaronTheater komt niet in aanmerking voor één of meerdere regelingen van de regering om bedrijven/instellingen te ondersteunen. Hoe gaat men daar om met deze coronacrisis? De Streekkrant ging in gesprek met penningmeester Freerk Piersma.

“Het coronavirus heerst momenteel al een tijd in Nederland, maar de eerste weken hoefden wij als theater nog geen maatregelen te nemen”, begint Piersma. “Pas bij de persconferentie van Mark Rutte op donderdag 12 maart moesten wij als bestuur in beraad. Op die dag kondigde het kabinet de maatregel af dat evenementen met meer dan honderd personen niet meer door mochten gaan. Op zaterdag hadden wij nog een voorstelling gepland, waarbij minder dan honderd bezoekers zouden komen. Die kon in eerste instantie dus wel doorgaan”. En daar zette het bestuur van het BaronTheater dan ook op in. Echter kreeg het bestuur in de dagen na donderdag al vele afzeggingen, omdat men het bezoeken van een voorstelling – waarbij bezoekers dicht op elkaar zitten – niet vertrouwden. “Op dat moment hebben we als bestuur dan ook besloten om de voorstelling af te gelasten”, aldus Piersma.

Nadat op die zondag 15 maart alle evenementen verboden werden, sloot het BaronTheater haar deuren. En het ziet er niet naar uit dat die snel weer opengaan. “Het is een langdurige zaak”, laat Piersma weten. “Het is voor alles en iedereen een ontzettend moeilijke tijd, maar gezondheid staat voorop. Wij hebben veel oudere vrijwilligers dus het is niet verantwoord dat zij werkzaamheden uitvoeren en op die manier kans lopen om besmet te raken met het coronavirus”.

Jaarlijks organiseert het BaronTheater zelf zo’n drie evenementen. Daarnaast wordt het theater verhuurd aan verschillende organisaties en verenigingen. Ook dat is nu niet mogelijk. “Het is heel duidelijk: samenscholing is tot 1 juni verboden. Als bestuur hebben wij besloten dat wij onze eigen programmering in eerste instantie uitstellen tot en met juli 2021. Wij denken namelijk dat het coronavirus in ieder geval dit hele jaar nog aanwezig zal blijven”, vertelt Piersma. “Dat betekent ook dat mensen bang zijn om het virus te krijgen. Men gaat dan ook niet naar het theater. Voor het handjevol mensen dat dan wel komt, kunnen wij geen voorstellingen organiseren. Dat kan gewoon niet uit. Wij slaan een jaartje over”. Hoewel de eigen programmering in eerste instantie wordt uitgesteld, is het voor externe partijen wel mogelijk om na 1 juni, mochten de maatregelen niet worden verlengd, het theater weer af te huren.

Het BaronTheater maakt zich momenteel nog geen zorgen over het voortbestaan van het theater. “Het is een zware dobber en dit is ook zeker een verliesgevend jaar”, laat Piersma weten. “We hebben geen inkomsten, maar tot op heden vallen we niet om. We hebben namelijk geen werknemers. We hebben vijftig vrijwilligers die het BaronTheater normaliter draaiende houden. Om loonkosten hoeven we ons dus niet druk te maken”. Omdat het bestuur geen voorstellingen organiseert, bespaart het ook kosten op andere verschillende vlakken. “We hebben onder andere geen energiekosten en we voeren geen marketingplannen uit, omdat er toch geen programmering is. We kunnen dus wel een stootje hebben”, aldus Piersma.

Hoewel het bestuur van het BaronTheater zich momenteel nog weinig zorgen maakt, hoopt ook Piersma dat de coronacrisis niet te lang blijft duren, want dan ontstaan er wellicht toch problemen. “Momenteel kunnen we er wel mee leven. Wij zijn een luxeproduct, dus daar kunnen mensen wel even zonder”, vertelt Piersma. “Echter denken wij ook aan onze huurders, zoals Crescendo, en onze sponsoren. Wij hebben aan hen ook aangegeven dat ze nu niet hoeven te betalen. Wij willen hen namelijk absoluut niet kwijt!”.

Daar waar vele bedrijven en instellingen financieel ondersteund worden door de overheid, komt het BaronTheater daar niet voor in aanmerking. Zo heb je bijvoorbeeld de TOZO-regeling en een maatregel voor schouwburgen. Maar ook daar maakt het BaronTheater geen aanspraak op. “Als schouwburg moet je 90% van je inkomsten uit tickets halen en dat is bij ons niet het geval”, laat Piersma weten. “Wij draaien nu dus volledig op onszelf. Ook bij ons heerste er daarom wel een soort angst. Als alle regelingen straks verdeeld zijn, is er wellicht niets meer over voor ons. We zijn daarover ook al in gesprek met de gemeente geweest. Zij hebben ons laten weten dat als het nodig is, zij ook voor ons klaar staan. De gemeente laat ons niet stikken”.

Tot in ieder geval 1 juni is het BaronTheater volledig gesloten. Mochten de maatregelen niet worden verlengd, mogen huurders na bovengenoemde datum weer gebruikmaken van het theater. Zelf pakt het bestuur van het BaronTheater de eigen programmering weer in het najaar van 2021 op. “Als deze crisis eerder voorbij is, dan denken we er over na om toch weer eerder te starten. Maar op dit moment staan we achter de beslissing die we hebben genomen”, besluit Piersma.

Zondag 29 maart: Joy for People Gospel Choir ‘In Concert’

 

Joy for People Gospel Choir ‘IN CONCERT’!

Dokkum – Joy for People Gospel Choir is een hecht en ambitieus koor met een goede reputatie in zowel binnen- als buitenland, die zich weet te onderscheiden door te streven naar muziek van hoge kwaliteit en ondersteund wordt door een eigen live band. Deskundige licht- en geluidstechnici zorgen voor de ‘finishing touch’. Dit alles onder leiding van dirigente Carola Tavenier-Bolk.

Er is in het afgelopen half jaar hard gewerkt aan een geheel nieuw concept: ‘Joy for People In Concert.’ In uitstraling, beleving en muziekkeuze is gekozen voor een andere koers, waarmee zij ook een breder publiek wil aanspreken. In een avondvullend programma passeren swingende black gospels, prachtige ballads en christelijke popsongs de revue.

Na een zeer succesvolle première op 1 december 2019 in theater Sense in Dokkum, laat Joy for People Gospel Choir het programma ‘In Concert’ graag op andere locaties horen, zowel in kerken als daarbuiten. Joy for People hoopt jong en oud binnenkort te mogen verrassen en te prikkelen tijdens “Joy for People in Concert”.

De eerstvolgende mogelijkheid om dit unieke concert te beleven is op zondag 29 maart a.s. om 16.00 uur in het BaronTheater te Opeinde. De entree is gratis en een ieder is meer dan welkom. Kaarten zijn aan de zaal verkrijgbaar.

Kijk voor een indruk van het concert op de Facebookpagina van Joy for People!

Agendavermelding:

Joy for People Gospel Choir ‘IN CONCERT’

Zondag 29 maart 2020

BaronTheater, Verbindingsweg 9, OPENDE (GR.)

Aanvang: 16.00u

Entree: gratis Kaarten via www.joyforpeople.nl of aan de zaal

Noot voor de redactie:

Wij geven graag meer informatie over ons koor of het concert. U kunt ons bereiken via onze woordvoerder Wietske Hofman, wavdh@chello.nl, tel. 06-53913301 www.joyforpeople.nl

40 jarig jubileum concert Klaas Landman

Reserveer snel voor dit evenement.  Voor het is uitverkocht !

Klaas Landman 40 jaar zanger/liedjesschrijver

SCHLAGERS, SONGS & SMARTLAPPEN

Schlagers, songs en smartlappen rijgen zich aaneen in dit programma, waarmee Klaas Landman zijn 40-jarig jubileum als zanger/liedjesschrijver viert.

Hij wordt bijgestaan door showorkest Bigband & Zo, Duo Sonic, het koor in Between en zijn vaste begeleider pianist Gerard van der Laan, in totaal zo’n 70 medewerkenden.

Naast het vooroorlogse Nederlandstalige levenslied (zoals “Droomland”), waarmee hij ooit begon krijgt ook eigen werk een plaats in dit programma, o.a. de titelsong van zijn cd “In jou klinkt een lied”. En verder hoort u liedjes variërend van “Als sterren flonk’rend aan de hemel staan” (De Ramblers) en “O, wat ben je mooi” (De Spelbrekers), tot” Let me try again” (Sinatra).

Ook Duo Sonic (easy listening, country en rock)) en het koor In Between leveren vocaal hun aandeel, terwijl het showorkest niet alleen zorgt voor begeleiding, maar ook spettert in een aantal nummers uit het eigen repertoire.

Al met al een uiterst gevarieerd programma,

Klaas Landman begon in 1980 met oude levensliederen als “Aan de muur van ‘t oude kerkhof”, al snel aangevuld met eigen liedjes. Hij gaf koffieconcerten en trad op bij allerlei festiviteiten, zowel tussen de schuifdeuren, als in de noordelijke theaters. Bij Radio Noord (toen nog Groningen/Drenthe), werkte hij jarenlang veelvuldig mee aan het roemruchte programma “Muziekmelange”. De laatste jaren treedt Klaas veel minder op. Wel zag hij zijn jaarlijkse deelname aan het Ouderen Song Festival vanaf 2011 bekroond met meerdere finaleplaatsen en optredens in o.a. het DeLaMar Theater en Koninklijk Theater Carré en met een internetprijs. In 2013 verscheen zijn CD “In jou klinkt een lied” met 21 liedjes, waarvan een aantal van eigen hand.