icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin whatsapp

Artikel van het BaronTheater in de Streekkrant

“We hebben geen inkomsten, maar we vallen niet zomaar om“

OPENDE – Sinds zondag 15 maart is het BaronTheater in Opende gesloten. Op die dag besloot het kabinet alle bijeenkomsten, activiteiten en evenementen tot en met 6 april af te gelasten. Inmiddels is dit verlengd tot in ieder geval 1 juni. Ondertussen is het al ruim een maand ontzettend stil in en rondom het BaronTheater. Geen spraakmakende voorstellingen, geen repetities van de Bicycle Showband Crescendo en geen ‘streekverhoalen’ van Mien Westerkwartier. Dat betekent dus dat er ook geen inkomsten binnekomen. Het BaronTheater komt niet in aanmerking voor één of meerdere regelingen van de regering om bedrijven/instellingen te ondersteunen. Hoe gaat men daar om met deze coronacrisis? De Streekkrant ging in gesprek met penningmeester Freerk Piersma.

“Het coronavirus heerst momenteel al een tijd in Nederland, maar de eerste weken hoefden wij als theater nog geen maatregelen te nemen”, begint Piersma. “Pas bij de persconferentie van Mark Rutte op donderdag 12 maart moesten wij als bestuur in beraad. Op die dag kondigde het kabinet de maatregel af dat evenementen met meer dan honderd personen niet meer door mochten gaan. Op zaterdag hadden wij nog een voorstelling gepland, waarbij minder dan honderd bezoekers zouden komen. Die kon in eerste instantie dus wel doorgaan”. En daar zette het bestuur van het BaronTheater dan ook op in. Echter kreeg het bestuur in de dagen na donderdag al vele afzeggingen, omdat men het bezoeken van een voorstelling – waarbij bezoekers dicht op elkaar zitten – niet vertrouwden. “Op dat moment hebben we als bestuur dan ook besloten om de voorstelling af te gelasten”, aldus Piersma.

Nadat op die zondag 15 maart alle evenementen verboden werden, sloot het BaronTheater haar deuren. En het ziet er niet naar uit dat die snel weer opengaan. “Het is een langdurige zaak”, laat Piersma weten. “Het is voor alles en iedereen een ontzettend moeilijke tijd, maar gezondheid staat voorop. Wij hebben veel oudere vrijwilligers dus het is niet verantwoord dat zij werkzaamheden uitvoeren en op die manier kans lopen om besmet te raken met het coronavirus”.

Jaarlijks organiseert het BaronTheater zelf zo’n drie evenementen. Daarnaast wordt het theater verhuurd aan verschillende organisaties en verenigingen. Ook dat is nu niet mogelijk. “Het is heel duidelijk: samenscholing is tot 1 juni verboden. Als bestuur hebben wij besloten dat wij onze eigen programmering in eerste instantie uitstellen tot en met juli 2021. Wij denken namelijk dat het coronavirus in ieder geval dit hele jaar nog aanwezig zal blijven”, vertelt Piersma. “Dat betekent ook dat mensen bang zijn om het virus te krijgen. Men gaat dan ook niet naar het theater. Voor het handjevol mensen dat dan wel komt, kunnen wij geen voorstellingen organiseren. Dat kan gewoon niet uit. Wij slaan een jaartje over”. Hoewel de eigen programmering in eerste instantie wordt uitgesteld, is het voor externe partijen wel mogelijk om na 1 juni, mochten de maatregelen niet worden verlengd, het theater weer af te huren.

Het BaronTheater maakt zich momenteel nog geen zorgen over het voortbestaan van het theater. “Het is een zware dobber en dit is ook zeker een verliesgevend jaar”, laat Piersma weten. “We hebben geen inkomsten, maar tot op heden vallen we niet om. We hebben namelijk geen werknemers. We hebben vijftig vrijwilligers die het BaronTheater normaliter draaiende houden. Om loonkosten hoeven we ons dus niet druk te maken”. Omdat het bestuur geen voorstellingen organiseert, bespaart het ook kosten op andere verschillende vlakken. “We hebben onder andere geen energiekosten en we voeren geen marketingplannen uit, omdat er toch geen programmering is. We kunnen dus wel een stootje hebben”, aldus Piersma.

Hoewel het bestuur van het BaronTheater zich momenteel nog weinig zorgen maakt, hoopt ook Piersma dat de coronacrisis niet te lang blijft duren, want dan ontstaan er wellicht toch problemen. “Momenteel kunnen we er wel mee leven. Wij zijn een luxeproduct, dus daar kunnen mensen wel even zonder”, vertelt Piersma. “Echter denken wij ook aan onze huurders, zoals Crescendo, en onze sponsoren. Wij hebben aan hen ook aangegeven dat ze nu niet hoeven te betalen. Wij willen hen namelijk absoluut niet kwijt!”.

Daar waar vele bedrijven en instellingen financieel ondersteund worden door de overheid, komt het BaronTheater daar niet voor in aanmerking. Zo heb je bijvoorbeeld de TOZO-regeling en een maatregel voor schouwburgen. Maar ook daar maakt het BaronTheater geen aanspraak op. “Als schouwburg moet je 90% van je inkomsten uit tickets halen en dat is bij ons niet het geval”, laat Piersma weten. “Wij draaien nu dus volledig op onszelf. Ook bij ons heerste er daarom wel een soort angst. Als alle regelingen straks verdeeld zijn, is er wellicht niets meer over voor ons. We zijn daarover ook al in gesprek met de gemeente geweest. Zij hebben ons laten weten dat als het nodig is, zij ook voor ons klaar staan. De gemeente laat ons niet stikken”.

Tot in ieder geval 1 juni is het BaronTheater volledig gesloten. Mochten de maatregelen niet worden verlengd, mogen huurders na bovengenoemde datum weer gebruikmaken van het theater. Zelf pakt het bestuur van het BaronTheater de eigen programmering weer in het najaar van 2021 op. “Als deze crisis eerder voorbij is, dan denken we er over na om toch weer eerder te starten. Maar op dit moment staan we achter de beslissing die we hebben genomen”, besluit Piersma.


Mede mogelijk gemaakt door:

Contactgegevens

BaronTheater Opende
Verbindingsweg 9
9865 TE Opende (GR.)

Volg ons